Skip to main content

Savant on nerouden ja autismin kiehtovin sekä samalla myös pelottavin ja traagisin muoto

Savant on mieltä kiehtova ominaisuus, missä henkilö saattaa hallita todella kapean osa-alueen todella loistavasti. Tuollaiset ominaisuudet tietenkin kiehtovat ihmisiä, ja savant-autistit ovat erittäin erikoisia tapauksia, joista on tehty lukuisia elokuvia sekä kirjoitettu kirjoja. Ihmisistä on kiinnostavaa sekä samalla pelottavaa nähdä henkilö, joka osaa esimerkiksi piirtää valokuvan tarkkoja piirustuksia jostain paikasta pelkästään oman muistikuvansa mukaan, tai soittaa jonkun kappaleen pelkästään kerran kuultuaan sen vaikkapa nauhoitteelta. Samoin nuo savant-autistit saattavat olla sellaisia, että he osaavat vaikkapa kalenterin ulkoa tai he osaavat laskea esimerkiksi tulevia auringonpimennyksiä ilman apuvälineitä.

Nämä ominaisuudet ovat tietenkin erittäin näyttäviä osia tuosta arvoituksellisesta ilmiöstä nimeltään "Savant", missä henkilö saattaa olla esimerkiksi kävelevä laskukone, joka osaa ratkaista vaikeimmatkin matemaattiset kaavat, mutta samalla tuo henkilö ei osaa edes keittää perunoita. Mutta nuo hyvin näyttävät tapaukset kätkevät sisäänsä henkilöitä, jotka ovat todella vaativien erikoisalojen taitajia tai loistavia taktikoita. Nuo henkilöt saattavat olla esimerkiksi aitoja kansainvälisen politiikan erikoisasiantuntijoita tai taktiikan neroja, joiden kyky ottaa kontaktia esimerkiksi muihin ihmisiin on rajoittunut. Eli kuten tässä voidaan todeta, niin monien maailman huippuluokan taiteilijoiden, matemaatikkojen sekä muiden nerojen epäillään olevan jollain tavoin autistisia, eli kuuluisa "aspergerin syndrooma" on oikeastaan vain autismin yksi muodoista.

Tuo tila tarkoittaa sitä, että henkilöllä on ainoastaan vaikeuksia ottaa kontaktia muihin ihmisiin, ja muuten he saattavat olla oikeastaan neroja. Tuollaisen henkilön hoitoa sekä kuntoutusta suunniteltaessa pitää muistaa se, että tuo tila ei tarkoita sitä, että hän menee suoraan siivoamaan tämän priosessin jälkeen, kuten varmasti on joissakin tapauksissa ollut tarkoitus, kun puhutaan siitä, että tuollainen "savant" olisi vain autismin yhteydessä ilmenevä ominaisuus, niin se ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Näet myös normaaleilla vammaisilla on tuollainen ominaisuus, eli heillä voi olla käsittämättömän hyvä muisti tai he voivat luoda vaikeita, lähes fotorealistiseen tasoon yltäviä kuvia esimerkiksi kirjoituskoneella hakkaammalla pistenäppäintä.

Samoin hyvinkin vaikeasti vammaiset henkilöt voivat suoriutua heille annetuista tehtävistä meihin nähden erittäin nopeasti, jos kyseessä on vaikkapa palikoiden pistäminen koloihin. Joten itse olen joskus ajatellut sellaista asiaa, että onko joku elokuvaohjaaja joskus ajatellut, että autisti saattaa osata esimerkiksi luoda tekoälyohjelman tai jotain muuta mullistavaa. Mutta kun puhutaan esimerkiksi tuollaisen ominaisuuden puhkeamisesta onnettomuuden yhteydessä, niin kyseessä ei ole sinänsä mikään suuri ihme. Kun ihminen makaa yksin sairaalassa, niin hänellä on silloin aikaa ajatella asioita. Samoin tuolloin hän ikään kuin antaa itselleen luvan olla luova sekä lahjakas myös asioissa, mitkä eivät suoraan liity hänen omaan työhönsä.

Eli toki hän on ollut musikaalinen tai taiteellinen jo ennen onnettomuutta, mutta kuitenkin vasta tuo asia on saanut hänet harrastamaan musiikkia. Tuossa tapauksessa onnettomuus on  nostanut piilevän kyvyn esiin. Tosin sanoen henkilö ei ehkä ole tajunnut edes olevansa musikaalisesti tai taiteellisesti lahjakas, mutta sitten kun hänelle tarjotaan kynää, niin se ikään kuin laukaisee tuon kyvyn, joka on saattanut unohtua lapsuuden jälkeen. Eli mentyään kouluun ja kasvettuaan aikuiseksi henkilö on saattanut unohtaa sen riemun, mikä kuvan tai tekstin tuottaminen hänessä on herättänyt joskus kauan sitten. Se tietenkin aiheuttaa kiinnostuksen kasvamista tähän hyvin erikoiseen sekä tavallaan myös traagiseen oireyhtymään, missä henkilö voi olla luova sekä lahjakas, mutta kuitenkaan hän ei kykene normaaliin kontaktiin tavallisten ihmisten kanssa. Ja tuo asia tienkin pitää aina muistaa, että noilla ihmisillä on tunteet, joita he eivät vain kykene ilmaisemaan. Siksi heitä voi joku asia loukata erittäin pahasti, vaikka he eivät sitä pysty näyttämään ulospäin.

Alla pari asiaa käsittelevää filmiä
https://www.youtube.com/watch?v=a8YXZTlwTAU

https://www.youtube.com/watch?v=mzDBFCvIvk4




Comments

Popular posts from this blog

Use virtual "perpetual motion machines" and seawater as energy sources.

   Use virtual "perpetual motion machines"  and seawater as energy sources.  The Archimedean screw can offer almost endless energy sources.  "Robert Fludd's 1618 "water screw" perpetual motion machine from a 1660 wood engraving. It is widely credited as the first attempt to describe such a device." (Wikipedia/Perpetual motion) The term "virtual perpetual motion machine" means a machine. That pulls water to the upper tank using a capillary tube. Then that water will fall through the generator or turbine wheel. The machine uses differences in pressure levels. But it looks like a "perpetual motion machine", that is impossible because of laws of thermodynamics.  The machine uses differences in pressure levels. But it looks like a " real perpetual motion machine", which is impossible because of the laws of thermodynamics.  The real perpetual motion machines don't use outside energy. And that's why they are not possible.

Metamaterials can change their properties in an electric- or electro-optical field.

"Researchers have created a novel metamaterial that can dynamically tune its shape and properties in real-time, offering unprecedented adaptability for applications in robotics and smart materials. This development bridges the gap between current materials and the adaptability seen in nature, paving the way for the future of adaptive technologies. Credit: UNIST" (ScitechDaily, Metamaterial Magic: Scientists Develop New Material That Can Dynamically Tune Its Shape and Mechanical Properties in Real-Time) Metamaterials can change their properties in an electric- or electro-optical field.  An electro-optical activator can also be an IR state, which means. The metamorphosis in the material can thermally activate.  AI is the ultimate tool for metamaterial research. Metamaterials are nanotechnical- or quantum technical tools that can change their properties, like reflection or state from solid to liquid when the electric or optical effect hits that material. The metamaterial can cru

There might be an answer to why there is a gravitational hole in Earth's gravitational field.

The gravitational field at the point of the Indian Ocean is weaker than in other places on Earth. The existence of that gravitational hole is proved. But the reason why that gravitational hole is formed is unknown. The reason why the gravitational field on the Indian Ocean is weaker might be a simple thing.  There is a possible lighter rock in the mantle, or there is less material at that point. In some wildest theories, there are bubbles in magma that turn below the bottom of the Indian Ocean are less massive than in other places on Earth. The lighter material at that point should make the hole in gravitation.  "Geoid undulation in false color. (International Centre for Global Earth Models/Wikimedia, CC BY 4.0) The impact of the ancient planet. In the time when Earth was young. Cause asymmetry of Earth's gravitational field, because there still is the debris of that impact. But the hole in a gravitational field is harder to explain than regular-looking asymmetry.  Could the r