Suuri valtiomies sekä kaikkien tyrannien esikuva Maximilien Robespierre kehitti tyrannimaista hallintomuotoa todella paljon. Hänen suuri oivalluksensa oli se, että jos ihminen lukee liikaa kirjoja, niin se ei ole hyväksi hänen kansalliskonvertilleen ja pakkovallalle, mikä seurasi ranskan vallankumousta. Tuo vallankumous merkitsi toki Bourbonien "sivistyneen tyrannian" korvautumista uudella versiolla tästä masentavasta vallankäytön muodosta, nimittäin kansalliskonventin tai poliittiseen kielenkäyttöön paremmin sopivalla Jakobiiniklubin sekä Robespierren tyrannialla, mistä seurasi Napoleonin versio tästä Robespierren mallista käyttää valtaa.
Se onko Robespierre oikeasti niin kamala kuin väitetään, on jäänyt tutkijoilta piiloon, koska hän sattui itse olemaan juuri Bonaparten miesten mustamaalaama henkilö. Napoleonin tapauksessa voidaan kysyä, että kuka perehdytti tuon pikku korsikalaisen sodankäyntiin armeijakomentajan tasolla? Kuitenkin voidaan väittää Robespierren sekä Napoleonin olleen vain kaksi siivoojaa tuossa suuressa näytelmässä, mitkä tunnetaan suurena vallankumouksena Ranska joutui sotaan Britanniaa ja koko loppua Eurooppaa vastaan. Ensin kaikkein kovimman puhdistuksen hoiti Robespierre, joka teki likaisen työn mestauttamalla ihmisiä giljotiinilla lähes konekiväärin nopeudella.
Toki tuota asetta ei silloin oltu keksitty, ja ehkä käytetty vertaus oli silloin makkaranleikkaajan nopeus. Myöhemmin sitten Napoleon suoritti "hienopesun" eli surmasi Robespierren ja loput hirmuvallan johtajista. Kansalliskonventti sitten pääsi piileksimään Robespierren selän taakse. Ja kun kansa vaati selitystä siihen, miksi tyranniaa jatkettiin, niin sille tarjottiin uhriksi Robespierreä, joka mestattiin julkisesti tyrannian päättymisen kunniaksi. Sen jälkeen alkoi sotien kausi, jolla peitettiin se, mitä nuo miehet tekivät vallankumouksessa. Kun mietitään sitä, miksi vallankumousta seuraa usein sota, johtuu siitä että näin vähennetään tarvetta puhua vallankumouksen itsensä tapahtumista.
Sekä peitetään johtohenkilöiden suhde vanhoihin vallanpitäjiin. Ja Napoleon oli loistava henkilö, kun jakobiineista haluttiin eroon. Hän ei ollut ryvettynyt Pariisin puhdistuksessa, joten hän pystyi sitten kokoamaan armeijan taakseen. Eli olivatko kansalliskonventin jäsenet sitten esimerkiksi brittien yllyttämiä kun he panivat vallan siirron Ranskassa toimeen 1700-luvun lopussa, on ajatus mitä sopii hiukan miettiä.Kuitenkin eräs Robespierren suurista ajatuksista oli se, että liika lukeneisuus vaaransi tottelevaisuuden yhteiskunnasta, mikä oli tehty vain Bourboneja sekä jakobiiniklubeja varten. Jos ihminen oli liian lukenut, niin se vähensi keskitason työnjohtajien eli käskyn välittäjien asemaa yhteiskunnassa. Mutta kuten varmaan tiedämme, niin Venäjän vallankumous 1917 oli tämän Ranskan version toisinto. Ja tuolloin myös yliopistoihmisiä alettiin vainota jostain syystä.
Tietenkin syy valtion rakenteiden puhdistamiseen on siinä, että aina osa vallankumouksellisesta on aina ollut vallankumouksissa mukana vain pakosta. On olemassa virkamiehiä, jotka saavat töistään potkut. Ja osa heistä keksii sellaisen puolustuksen, että he kertovat virassa saamiaan tietoja ympäriinsä. Tällaisia asioita kertoivat mm. Bourbonit, jotka istuivat valtavien arkistojen päällä. Tätä varten kansalliskonventti keksi oivan lääkkeen tuohon tietovuodon tukkimiseen, ja tuon lääkkeen nimi olivat Robespierre sekä giljotiini. Stalinilla oli vastaava yhdistelmähoito tarjoilla, koska Jezov sekä Tokarev TT olivat varmasti yhteensopiva yhdistelmä noiden entisten virkamiesten sekä upseerien vaientamiseen. Kuitenkin tuosta tavasta voidaan aina vähän keskustella.
Comments
Post a Comment