NASA:n kehittämä mikroaaltoraketti eli "Mahdoton moottori" avaa reitin Marsiin, ja se itse ei tarvitse polttoainetta ollenkaan.
Mikroaaltomoottorin malli |
Kuten olemme lehdistä saaneet lukea, niin NASA on saanut oman mikroaaltoon perustuvan moottorinsa toiminaan. Se on paljon tehokkaampi laite kuin muutamat muut kokeilut, joita ovat esimerkiksi aurinkopurje tai muut vastaavat raketit, kuten esimerkiksi valoon perustuva fotoniraketti, mikä perustuu yksinkertaisesti siihen, että myös fotonit eli valon hiukkaset saavat aikaan työntövoimaa, ja niin saa näköjään myös tämä uusi mikroaaltoon persutuva rakettimoottori, jonka toimintaperiaate on siinä, että mikroaaltoja laitetaan kimpoamaan rakettikammioossa moottorin etuosasta taaksepäin, jolloin ne työntävät rakettia eteenpäin.
Se miksi tuo lehdissä huomiota osakseen saanut moottori on ollut tähän mennessä nimeltään "mahdoton raketti", johtuu siitä, että tuossa välineessä ei käytetä mitään varsinaista polttoainetta, vaan työntövoima luodaan mikroaaltojen avulla, mikä tekee tuosta laitteesta todella houkuttelevan välineen, kun ajatellaan lentoa kohti Mars-planeettaa, mihin tuolla välineellä päästäisiin noin 70-vuorokaudessa. Idean tuohon moottoriin on mahdollisesti antanut fotoniraketti, jossa mikroaaltojen paikalla käytettäisiin valoa, mutta kun puhutaan sopivan valonlähteen löytämisestä, niin silloin on ollut vaikeata.
Näet tuon fotoniraketin työntövoima on ollut vain miljoonasosan esimerkiksi ionimoottorin antamasta työnnöstä, ja sen kiihdyttäminen täyteen nopeuteen olisi kestänyt jopa vuosikymmenien ajan. Fotoniraketin pakokaasujen eli fotonien nopeus on sama kuin valon nopeus, joten tuolla laitteella olisi ollut mahdollista saavuttaa tuo "kosminen nopeusrajoitus". Mutta tuota rakettia kujettavan valopatsaan luominen on ollut hiukan hankalaa, ja siksi on ideoitu esimerkiksi antimateriamoottoreita, jotka kuitenkin ovat olleet liian vaarallisia toteutettaviksi.
Tuo mikroaalto voidaan ehkä korvata turvallisemmalla radioaallolla, joka suunnataan raketin takana olevaan metalliseen levyyn, ja tuolloin alus saisi työntövoimaa siitä, kun radioaalto pannaan kimpoamaan sen takana olevasta metallilevystä. Mutta tuo on tietenkin vain kosmeettinen muutos tuohon mikroaaltoon persutuvaan moottoriin, joka itse ei tarvitse mitään polttoainetta, mutta mikroaaltojen kehittämiseen käytettävä magnetroni tietenkin tarvitsee sähkövirtaa, joka pitää tuottaa joko kemiallisesti polttokennoilla, ydinreaktorilla tai aurinkopaneeleilla, joiden avulla voidaan virtaa tuottaa tietenkin vain verraten lähellä Aurinkoa.
Tuo moottori voidaan asentaa mihin tahansa avaruusalukseen, jossa sitä sitten voidaan käyttää esimerkiksi pienen ydinreaktorin avulla, ja tuollainen korkeasti rikastettua plutoniumia käyttävä reaktori voidaan asentaa X37B:n kaltaisen sukkulan rahtitilaan, ja tuolloin kyseinen avaruussukkula voisi operoida melkein missä päin aurinkokuntaa hyvänsä. Jos kehitetään reaktori, joka käyttää polttoaineessa ydinaseplutoniumin rikastustasoa tai keinotekoista alkuainetta kuten Neptuniumia, Kaliforniumia tai Einsteiniumia, niin silloin siitä voidaan tehdä erittäin pieni.
Ja kun varsinaista ajoainetta ei tarvita, niin tuo laukaisu voidaan salata yleisöltä, jos niin tahdotaan tehdä. Eli tuolloin ylimääräinen polttoaine ei aiheuta mitään muutoksia normaaliin laukaisuun verrattuna, ja kun käytetään korkeasti rikastettua plutoniumia voiman tuotantoon, niin silloin ei reaktorista kovin suurikokoista tule, eli ehkä tuollainen ison säilykepurkin kokoinen atomivoimala olisi tuolloin mahdollista rakentaa.
http://jalopnik.com/why-nasas-impossible-engine-is-likely-just-that-1616224512
Comments
Post a Comment