Kirjoitelma Facebookin huijareista sekä siitä miksi joku lähettelee tekaistuja varoituksia ympäri Internetiä
"Filosofi meditoimassa" Rembrandt Van Rijn 1632 |
Taas on liikkeellä sellaisia huijausviestejä, joilla pyritään ilmeisesti pelottelemaan ihmisiä ottamasta uusia Facebook-kavereita, mutta kuten varmaan MTV:ltä luitte, niin tällaista ilmoitusta ei kannata ottaa kauhean vakavasti, koska jokainen aikuinen tietää mitä facebookissa kannattaa- ja mitä siellä ei kannata julkistaa. Mutta kun ajatellaan sitä, että tuollaiset Facebookiin liittyvät uskomukset ovat kovin yleisiä, kuten esimerkiksi sellainen ajatus, että hakkerit saavat tuolloin tietää ihmisten IP-osoitteen, jos he ovat noiden henkilöiden Facebook-kavereina. Facebookia voidaan käyttää toki urkintaan siten, että siellä esiinnytään esimerkiksi jonkun henkilön kaukaisena sukulaisena, ja sitten kysellään hänen perheasioitaan tuolla netissä.
Mutta kuitenkin tuolloin kannattaa aina miettiä sitä, että miksi kukaan lähtisi kertomaan mitään arkaluonteisia yksityisasioita internetissä, vaan hänen kyllä kannattaisi enemmänkin opetella siihen, että kaikki arkaluonteiset keskustelut käydään suoraan ihmisen kanssa kasvotusten. Urkinta on ärsyttävää ja vastenmielistä toisten ihmisten kyttäämistä, jossa ikään kuin kysellään jatkuvasti toisen henkilön yksityisiä kirjoittamisia, ja kurkitaan olan yli toisten tietokoneruutuja. Silloin kyllä itseltäni alkaa pinna palaa, jos joku koko ajan kyttää selkäni takana mitä kirjoitan, ja varmasti hän ne julkaisukelpoiset versiot sitten tulee netissä näkemään.
Mutta itse kyllä mielelläni tekisin asioita rauhassa ilman niskaan hengittämistä. Kuitenkin kun puhutaan netin käytön sekä Facebookin käyttäjien moraalista, niin mielestäni esimerkiksi moderaattoreille riittää oikeus poistaa asiattomat kommentit, eikä heillä tarvitse olla oikeutta tehdä muutoksia muiden teksteille, koska se saattaa aiheuttaa väärinkäytöksiä. Mutta sitten kun lähdetään miettimään sitä, miksi näitä kaveripyyntöjä koskevia huijausviestejä on liikkeellä, niin itse kyllä mietin, että pelkääkö joku sitten jäävänsä jostain kiusallisesta toiminnasta kiinni, koska muuten on jokaisen oma asia, että mitä hän Facebookiin kirjoittaa, ja ketä siellä avoimesti kaveeraa.
Joten jos jollain on noita sosiaalisen median julkaisualustoja vastaan jotain, niin tietenkin hän yrittää silloin, että kukaan muukaan ei hanki noita Facebook-kavereita. Syy tähän voi olla sellainen, että joku henkilö on palkannut muita pitämään yllä omaa Facebook-profiiliaan. Sellainen asia voi toki aiheuttaa hiukan kiusallisia tilanteita, jos kaverit saavat tietää kyseisen henkilön maksavan jollekin toiselle siitä, että hän kirjoittaa noita päivityksiä hänen puolestaan. Tekstien muuttaminen toisen puolesta ei mielestäni ole mitenkään hyväksyttävissä, koska tekstiin itseensä on jokaisella julkaisijalla tekijänoikeudet, ja tekstien muuttaminen ilman lupaa on kuitenkin taideteokseen kajoamista.
Eli eihän kukaan muukaan luovan työn tekijä anna muiden ihmisten “korjailla” omia töitään, ja tekstien tekijät ovat ikään kuin taiteilijoita, jotka ovat aivan yhtä mustasukkaisia omista töistään kuin kuvataiteilijat eli maalarit ja piirtäjät ovat, eli siksi teksteihin ei saisi koskaan tehdä muutoksia toisten ihmisten toimesta, ja esimerkiksi kirjailijoilta on tapana kysyä, että hyväksyvätkö he sitten teokseensa tehtyjä muutoksia, vaikka ne olisivat kustannustoimittajasta kuinka loistavia hyvänsä. Näet jos suuri taiteilija ottaa nokkiinsa, niin silloin saattaa kustantamolle tulla vaikeuksia, ja jos henkilö on sellainen luova taiteilija kuten Juice Leskinen oli, niin toki hän haluaa tehdä työnsä valmiiksi ennen kuin se esitetään julkisuudessa. Eli tämän takia keskeneräisten töiden katselu on todella häiritsevää, ja kritiikki pitäisi antaa vasta valmiista työstä.
Ja vaikka jonkun Facebook-ryhmän linja esimerkiksi kiroilua tai muita ikään kuin “epäsopivia” asioita kohtaan olisi jotenkin jyrkkä, niin silti tuo tekstin tekijä omistaa kyseisen tekstin oikeudet. Ja jos hän haluaa esittää jotain ajatuksia, joita ei ryhmän moderaattorien mielestä pitäisi esittää, niin kuitenkin hän saa ne muualla ilmaista. Ja jos jonkun mielestä sellainen ajatus että Rembrandt-niminen taiteilija ennakoi DNA:n löytymisen taulussan “Filosofi meditoimassa” vuodelta 1632, niin hän tietenkin saa olla tästä päätelmästä mitä mieltä tahansa.
Eli kuten Juice Leskisen ja Mikko Alatalon biisissä nimeltään “Yhdentekevää sanotaan, “niin toiset pitää sinua viisaana ja toiset hulluna”. Ja tuossa laukussa on sellainen sanoma, että se mitä muut ihmisestä ajattelevat on yhdentekevää, koska vasta kun elämä päättyy, niin silloin voi ihminen varmistua siitä, että onko jumala olemassa, mutta sitä ennen hänen täytyy monta kertaa seisoa peilin edessä ihan itsekseen. Eli kuten tuossa legendaarisessa kappaleessa sanotaan, niin jokainen meistä jää lopulta kahden peilikuvamme kanssa, ja silloin on hyvä miettiä sitä, mitä kaikkea olisikaan voinut tehdä toisin.
Comments
Post a Comment