Skip to main content

Pian maailman pelätyin virus saadaan uusien rokotteiden ansiosta ainakin osittain kuriin, eli ehkä Ebola on tulevaisuudessa historiaa

Ebola-virusta vastaan kehitetty rokote on pian tulossa markkinoille, jos WHO antaa siihen luvan, ja kliinisten testien mukaan tuolla rokotteella on vaikutusta. New York Timesin mukaan tuo rokote on antamassa 100% suojan tuota tautia vastaan, ja ehkä se sitten merkitsee erän maailman pelätyimmista skenaarioista poistumista ihmisten mielestä. Kuitenkin tässä alla olevassa jutussa näkyy sellainen asia, mistä aina välillä keskustellaan esimerkiksi syöpälääkkeiden kehittämisen yhteydessä, ja se on aina pinnalla, kun lääkkeitä aletaan testata ihmisillä. Kaikkein mutkattomin tapa hoitaa tauteja on se, että niitä vastaan kehitetään rokote, mikä estää ihmistä saamasta sitä ollenkaan.

Nämä rokote- tai lääketestit tehdään niin, että otetaan kaksi eliöryhmää, joista toiseen ruiskutetaan testattavaa rokotetta ja toiseen sitten lumerokotetta tai lumelääkettä eli placeboa. Ja varsinkin ihmiskokeiden yhteydessä saattaa tutkijoiden mieleen kohota sellaisia kysymyksiä, kuin miten he sitten valitsevat ne ihmiset, jotka saavat rokotteen tai lääkkeen, ja kuka saa sitten placeboa? Kun valitaan 6000 ihmistä, jotka saavat tuota rokotetta, ja sitten otetaan verrokkiryhmä, joka ei saa rokotetta tulee eteen erittäin vakavia moraalisia kysymyksiä, joista tärkein on se, että mitä tehdään jos rokote tai lääke sitten antaa täyden suojan tuota tautia vastaan tai parantaa sen?

Mitä tehdään niille ihmisille, jotka ovat ilmoittautuneet lääkkeen tai rokotteen koekäyttäjiksi, mutta saaneet sitten placeboa? Rokotteiden kehittämisessä ongelma on siinä, että ihmisen immuunipuolustus pitää aktivoida, mutta virus itse ei saisi siirtää perimäänsä ihmisen soluihin. Tässä Ebolan kaltaisessa äärimmäisen tappavassa taudissa on sellainen aspekti, että jos henkilö saa tuon viruksen, niin silloin hän kuolee. Toisaalta jos rokote ei toimi tai se aiheuttaa myöhemmin tuolle koehenkilölle ongelmia, kuten sen että hän olisi saanut Ebolan, niin mitä silloin olisi pitänyt tehdä? Tuon asian takia ihmiseen ei saisi ruiskuttaa lisääntymiskykyisiä viruksia, vaan tehokkain tapa olisi käyttää pelkkiä virusten proteiinikuoria.

Tai mitä silloin olisi voitu tehdä, jos rokotteessa käytettävä olisi muuttunut tuon ihmisen elimistössä siten, että hän olisi saanut Ebolan, joka ei tartu muihin, mutta surmaa hänet itsensä? Rokotteiden ongelma on siinä, että niissä annetaan ihmisille viruksia, joiden toivotaan sitten saavan aikaan immuunipuolustusreaktion, ja sitä kautta suojan tuota tautia vastaan. Mutta rokotteessa käytettävien elävienvirusten ongelma on siinä, että ne menevät samalla tavoin ihmisen soluihin kuin tautia aiheuttavat virukset tekevät, ja sitten ne jäävät solujen DNA:han.

Tuo ei vaikuta mitenkään vakavalta, mutta voidaan ajatella, että kun solut jakautuvat, niin tuo viruksen geneettinen koodi saattaa mutatoitua, jolloin ihminen voi saada taudin ehkä vuosien kuluttua. Tuon takia ei viruksen DNA saa olla sellaisessa tilassa, että se kykenee aiheuttamaan tauteja. Virus on oikeastaan pelkkä pätkä perimäainesta, ja koska se tarvitsee lisääntyäkseen soluja, joiden perimään se liittää itsensä, ja valjastaa solun valmistamaan kopioita itsestään. Tuon takia me emme voi oikeastaan puhua elävästä oliosta.

 Puhuttaessa siitä että jossain rokotteessa käytetään "heikennettyä virusta", tarkoitetaan sitä, että viruksen perimä-aines tuhotaan esimerkiksi sähkömagneettisella säteilyllä ennen kuin niitä ruiskutetaan ihmiseen, eli ihmiseen siirretään oikeasti vain noiden virusten proteiinikuoria, mikä tekee tuosta rokotteissa käytettävästä viruksesta vaarattoman. Temppu perustuu siihen, että viruksen tai bakteerin aiheuttaman immuunivasteen tai tulehdusreaktion aiheuttaa nimittäin noiden eliöiden pinnalla oleva proteiini, ja siksi jos ihmiseen ruiskutetaan viruksen tai bakteerien kuoria, niin saadaan aikaan immuunivaste noita tauteja vastaan, mutta bakteerien kanssa ongelma on siinä, että niiden kuoren antigeeni eli proteiinirakenne saattaa muuttua, jolloin ihminen on immuuni tietenkin sitä bakteeria, jota vastaan rokote annetaan mutta ei mutantoitunutta kantaa vastaan.

Eli myös bakteereita vastaan voidaan luoda rokotteita, jos niiden pintarakenne on stabiili. Mutta kun puhutaan Ebolan hoidosta, niin tietenkin antiviraalilääkkeet voivat myös siihen tehota. Noiden lääkeiden tarkoitus on estää esimerkiksi solujen ionipumppuja ottamasta vastaan virusten perimä-ainesta, jolloin virusinfektio saadaan hoidettua. Kuitenkin eläviä keinotekoisia viruksia tullaan ehkä tulevaisuudessa kehittämään geeniterapian tarpeisiin, eli niissä ihmisen perimää korjataan, niin että tulevaisuudessa ehkä monia kehitysvammoja hoidetaan siten, että ihmiseen ruiskutetaan virusta, joka korjaa kromosomissa olevan DNA:n vaurioita.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/who-ebolarokote-saattaa-antaa-pian-tayden-suojan-tautia-vastaan/6237850


WHO:n kotisivu: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2016/ebola-vaccine-results/en/

NY-Times: http://www.nytimes.com/2016/12/22/health/ebola-vaccine.html?_r=0

pimeakronikka.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

Use virtual "perpetual motion machines" and seawater as energy sources.

   Use virtual "perpetual motion machines"  and seawater as energy sources.  The Archimedean screw can offer almost endless energy sources.  "Robert Fludd's 1618 "water screw" perpetual motion machine from a 1660 wood engraving. It is widely credited as the first attempt to describe such a device." (Wikipedia/Perpetual motion) The term "virtual perpetual motion machine" means a machine. That pulls water to the upper tank using a capillary tube. Then that water will fall through the generator or turbine wheel. The machine uses differences in pressure levels. But it looks like a "perpetual motion machine", that is impossible because of laws of thermodynamics.  The machine uses differences in pressure levels. But it looks like a " real perpetual motion machine", which is impossible because of the laws of thermodynamics.  The real perpetual motion machines don't use outside energy. And that's why they are not possible.

Metamaterials can change their properties in an electric- or electro-optical field.

"Researchers have created a novel metamaterial that can dynamically tune its shape and properties in real-time, offering unprecedented adaptability for applications in robotics and smart materials. This development bridges the gap between current materials and the adaptability seen in nature, paving the way for the future of adaptive technologies. Credit: UNIST" (ScitechDaily, Metamaterial Magic: Scientists Develop New Material That Can Dynamically Tune Its Shape and Mechanical Properties in Real-Time) Metamaterials can change their properties in an electric- or electro-optical field.  An electro-optical activator can also be an IR state, which means. The metamorphosis in the material can thermally activate.  AI is the ultimate tool for metamaterial research. Metamaterials are nanotechnical- or quantum technical tools that can change their properties, like reflection or state from solid to liquid when the electric or optical effect hits that material. The metamaterial can cru

There might be an answer to why there is a gravitational hole in Earth's gravitational field.

The gravitational field at the point of the Indian Ocean is weaker than in other places on Earth. The existence of that gravitational hole is proved. But the reason why that gravitational hole is formed is unknown. The reason why the gravitational field on the Indian Ocean is weaker might be a simple thing.  There is a possible lighter rock in the mantle, or there is less material at that point. In some wildest theories, there are bubbles in magma that turn below the bottom of the Indian Ocean are less massive than in other places on Earth. The lighter material at that point should make the hole in gravitation.  "Geoid undulation in false color. (International Centre for Global Earth Models/Wikimedia, CC BY 4.0) The impact of the ancient planet. In the time when Earth was young. Cause asymmetry of Earth's gravitational field, because there still is the debris of that impact. But the hole in a gravitational field is harder to explain than regular-looking asymmetry.  Could the r