Asteroidi ohittaa Maan aina välillä melko läheltä. Tuolloin on ainakin teoreettinen mahdollisuus siihen, että tuo asteroidi osuu Maahan. Vaikka asteroidin rata on melko vakaa, niin se voi kuitenkin muuttua hiukan, jos se sattuu hiukan raapaisemaan ilmakehää, jolloin se saattaa kääntyä hyvin nopeasti kohti planeettaamme. Vaikka asteroidi lähestyy Maata ulkoavaruudesta päin, eli sen matka suuntautuu kohti Aurinkoa, niin se voi kohdata maapallon takana olevan komeetan pyrstöä muistuttavan ilmakehän pullistuman, joka on kaikilla muillakin planeetoilla. Tuolloin saattaa tuo kaasun tihentymä aiheuttaa sen, että komeetan tai asteroidin rata muuttuu tarpeeksi, jotta se kääntyy Maata kohti.
Toinen asia sitten on sellainen, että joku toinen pieni kivenkappale osuu asteroidiin Maan lähellä. Maa on melko iso planeetta, vain kaasujättiläiset Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus ovat sitä suurempia, jolloin tietenkin tämä kappale sitten vetää muitakin kivenpaloja puoleensa. Ja jos joku noista kivistä osuu tähän Maata kohti tulevaan asteroidiin, niin silloin se saattaa kääntyä pois suunnastaan ja törmätä maapalloon. Tämän kappaleen tuhoaminen on tietenkin pakollinen suoritus, ja tuohon operaatioon käytetään tuolloin ehkä sellaisia 50 megatonnin vetypommeja, jollainen räjäytettiin Novaja-Zemljalla vuonna 1963, ja tuo oli aikoinaan maailman voimakkain ydinräjähdys, joka aiheutti vaurioita pitkällä räjähdyspisteestä
Oikeastaan kyseessä on tehokkain ihmisen valmistama räjähde, josta käytettiin nimeä "Tsar Bomba". Sen valmisti aikoinaan Neuvostoliiton ydinaseiden kehityksestä vastannut Andrei Saharov, ja sen se on valtavan voimakas FFF (Fissio Fuusio Fissio) ase. Tuossa välineessä on kerroksittain litiumia sekä luonnonuraania ja tietenkin sytytyspanoksessa käytettiin normaalia plutonium-imploosio pommia. Tuossa kokeessa vapautui saman verran energiaa kuin kaikissa toisen maailmansodan aikana käytetyistä räjähteistä vapautui yhteensä. Kuitenkin tuollaisen pommin rakentaminen on ongelmallinen asia koska sen käyttämien sodassa on varsin houkuttelevaa.
FFF-aseiden valtava voima aiheutuu siitä, että tuossa aseessa oleva litium lähettää fuusion yhteydessä neutroneja sitä ympäröivään luonnon uraanista valmistettuun putkeen, jota kutsutaan “puskuriksi”. Kun neutronit syöksyvät puskuriin, jolloin uraani 238 joka normaalisti ei ole fissioituvaa sieppaa tuon neutronin muuttuen plutonium-239:ksi. Tuolloin puskurissa tapahtuu ydinreaktori, mikä sitten puristaa tuota fuusioreaktiossa syntyvää tulipaloa uudelleen kasaan. Tuolloin sitten fuusioreaktio saa lisää voimaa.
Kuitenkin tuon Novaja-Zemljalla räjäytetyn pommin teho oli paljon matalampi, kuin mitä se olisi voinut olla mikäli Saharov olisi käyttänyt vain yksinkertaista FFF-mekanismia. Se mikä tuon pommin tehoa alensi oli liian pieni litiumin määrä, mutta kuitenkin sienipilvi nousi yli 60 kilometrin korkeuteen ja paineaalto kiersi maata kolme kertaa. Tuollaisella pommilla sitten voidaan myös maapalloa suojella asteroideilta, joita ei voida kääntää muilla menetelmillä. Kyseinen pommi kehittää lämpötilan, mikä on korkeampi kuin auringon ytimessä. Tuolloin keinotekoinen aurinko sitten muuttaa kyseisen kohteen molekylaariseksi pilveksi. Kuitenkin tuollainen asteroidi on äärimmäisen vaarallinen myös aseena.
Tässä 1960-luvulta peräisin olevassa ajatuksessa asteroidiin kiinnitetään rakettimoottorit, joilla se sitten sysätään maata kohti. Tällaisen kappaleen liike-energia on valtavan voimakas. Kyseinen asesovellus liittyy kuulentoihin. Siinä Saturnus -V-raketin S-IV-B- vaihe varustetaan jalaksilla, ja se lähetetään asteroidivyöhykkeelle, jossa sillä tönäistään asteroidi kohti Maata, jossa tuo kappale kylvää tuhoa, kuten myös luonnollisessa törmäyksessä tapahtuu
Kyseistä kappaletta voidaan ohjata rakettivaiheen avulla niin, että se osuu sinne mihin sen halutaan osuvan, mutta toki IT-ohjukset tehoavat myös tällaisiin pieniin meteoriitin kaltaisiin kohteisiin, kuten Venäjällä olemme saaneet huomata, kun se tuhosi sitten erään ilmakehään pudonneen meteoriitin IT-ohjuksella. Tuota samaa tekniikkaa voidaan käyttää myös asteroidiin työntämiseen pois Maata kohti olevalta kurssilta. Jos asteroideja halutaan käyttää aseena, niin niide torjuminen ei välttämättä ole niin kovin helppoa, koska asteroidin rataa pitää muuttaa melko nopeasti, jotta GEODSS (Geo-Optical Deep Space Surveillance) Eli tuolloin sama tekniikka palvelee sekä hyvää että pahaa.
Comments
Post a Comment