Skip to main content

Gaussin käyrä eli normaalijakauma sekä tilastojen harha


Normaalijaukauman kuva
(Lähde: Internet)

Kimmo Huosionmaa

Jokainen maailman poliitikko haluaa saada mahdollisimman paljon ääniä. Paras tapa hankkia noita poliittisessa elämässä tärkeitä kannattajia, jotka laittavat noiden poliitikkojen ehdokas numeroita on tietenkin luvata ihmisille jotain konkreettista, ja tuon takia tietenkin olisi mukavaa tietää ihmisten saama keskipalkka, jotta heiltä ei sitten lähdetä liikaa leikkaamaan, mutta jostain syystä nuo leikkaukset eivät useinkaan osu oikeaan kohtaan. Gaussin käyrä eli normaalijakaumaa esittelevä funktio on varuste, millä matemaatikot tutkivat kohtaa, missä luku-ryhmän keskikohta sijaitsee. Se on kuuluisa “kamelin kyttyrä”, jonka mukaan moni valtio säätää opetussuunnitelmassa esitettyjä asioita.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Normaalijakauma
Tuo funktio on tietenkin myös väline, jolla etsitään “suurta keskinkertaisuutta”. Suuri enemmistö on joukko ihmisiä, joita on mukava palvella ainakin jos sattuu olemaan vaalivuosi. Syy miksi suurta enemmistöä kutsutaan joskus “suureksi keskinkertaisuudeksi” johtuu siitä, että jos poliittikko saa tuon ihmisryhmän puolelleen, niin hän saa siitä sitten kuitata todella suuren määrän ääniä. Tuo käyrä on ikään kuin tilastotieteiden “pyhä lehmä”. Sen nimeen voidaan aina vannoa, ja se on tietenkin todella raskaan sarjan väline niiden käsissä, jotka haluavat tietää sen, mitä keskiverto ihminen saa palkkaa tai muuta vastaavaa.


Mutta tällöin unohdetaan sellainen asia, että Gaussin käyrään liittyy harha, mikä saattaa tehdä tuosta välineestä käyttökelvottoman. Tuo harha johtuu siitä, että esimerkiksi lukujoukon äärimmäiset luvut voivat antaa tuon käyrän kohdalla täysin väärän arvon. Eli äärimmäisen suuri luku ikään kuin hinaa tuota “kamelin kyttyrää” pitkin lukusuoraa. Jos otetaan esimerkiksi keskipalkkaa koskeva lukujoukko, ja siihen otetaan vaikka 10 000 ihmistä, joista jokainen saa noin 1400 euroa bruttopalkkaa, minkä jälkeen tähän ryhmään lisätään vaikka NHL-joukkueen jäsenten tai jonkun maailman suuryrityksen johtajan saamat tulot, niin silloin tuo “kamelin kyttyrä” siirtyy aivan jonnekin muualle, mitä sen pitäisi olla. Ja siksi nuo leikkaukset saattavat kohdistua juuri sinne, mihin niitä ei varmasti ainakaan populistin kannalta kannata kohdistaa.


Myös kaiken maailman miljonäärit sekä miljonäärien sukujen jäsenet vääristävät esimerkiksi sellaisia tilastoja, jotka kertovat siitä, käyttääkö tavallinen ihminen esimerkiksi julkisia lääkäripalveluita. Varakkaat ihmiset tietenkin varmasti käyttävät ainakin osittain enemmän yksityisiä lääkäreitä kuin tavalliset palkansaajat, ja varmaan NHL-pelaajilla on tietenkin myös omat yksityiset lääkärinsä käytössä. Joten tällaisten ihmisten ottaminen tilastoon saattaa myös aiheuttaa väärän tiedon kulkeutumisen tietokantaan. Myös se kuka näihin tiedonkeruussa mahdollisesti käytettyihin lomakkeisiin vastaa voi sitten vääristää saatua tietoa.


Juuri tällainen muusta ryhmästä poikkeava luku saattaa muuttaa koko käyrän välineeksi, joka on täysin hyödytön. Samoin jos tilastomatematiikan tai tilastojen avulla yritetään oikeasti etsiä ihmisten keskiluokan tuloja, niin sama tilasto ei kuitenkaan näytä oikeastaan muuta kuin hyödytöntä tietoa. Nimittäin noissa tilastoissa sitten on sellainen huomioitava asia, että ne kertovat vain sen, miten suuria palkkoja vaikkapa Suomessa maksetaan, jos lähteenä käytetään teollisuuden ja muiden yritysten maksamia palkkoja.


Se mikä tuosta tilastosta tekee politiikan kannalta hyödyttömän on sitten sellainen, että siitä ei suoraan näy, että onko tuo palkansaajien ryhmä äänioikeutettuja eli esimerkiksi siitä, että ovatko he sitten maamme kansalaisia ei ole tietoa. Ja sen takia poliittisten ohjelmien teko pelkästään palkkatilastojen avulla on hiukan hankalaa, vaikka tietenkin populistien malli politiikasta  on sellainen, että enemmistölle luvataan paljon, mutta muilta sitten otetaan kaikki pois. Kun puhutaan normaalijakaumaa kuvaavan  funktion antamasta harhasta sekä muista tilastojen ominaisuuksista, niin silloin tietenkin pitää muistaa sellainenkin asia, että maailman 200 rikkainta ihmistä saa muistaakseni saman verran tuloja, kuin loppu maailma yhteensä.



Vaikka noilla ihmisillä tietenkin on käytössään voimakas media-ase, niin silti heidän oma antamansa äänimäärä vaaleissa on todella pieni, mutta heidän saamansa palkka varmasti hinaa gaussin käyrää pitkin lukusuoraa. Jos taas puhutaan siitä, että kouluttamaton ihminen voi saada todella hyvää palkkaa, niin silloin voidaan palkanlaskentaan lisätä vaikka juuri NHL-joukkueiden pelaajien sekä lottomiljonäärien sen vuoden tulot, niin varmasti alkaa tilasto näyttää lupaavalta. Mutta muuten tuo tilasto ei aivan niin oikeita tuloksia näytä, kuin sen toivoisi näyttävän. Kuitenkin myös inhimillinen tekijä sitten kun lähdetään puhumaan vaikka siitä, kuinka paljon työllisyyttä on nyt saatu vähennettyä.


Eli tietenkin jokainen äänestäjä tekee itse sen äänestyspäätöksen, ja siinä hän voi miettiä sitä, että onko juuri hän saanut sen työpaikan. Jos työpaikka ei osu omalle kohdalle, niin miten tuo äänestäjä sitten käyttäytyy voi olla hiukan toista, kuin mitä hänen toivotaan käyttäytyvän. Tuollaisessa tilanteessa hän saattaa kääntää selkänsä entiselle puolueelleen. Toisaalta jos työttömyyttä hoidetaan sillä, että ihmisiä siirretään valtion palvelukseen, niin silloin tuosta henkilöstä ei valtiolle tule mitään muuta kuin menoja valtion taloutta ajatellen, joten tämänkaltainen työllisyyden hoitaminen ei mitään kovin järkevää ole.

https://avoimenkoodinmaailma.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

Use virtual "perpetual motion machines" and seawater as energy sources.

   Use virtual "perpetual motion machines"  and seawater as energy sources.  The Archimedean screw can offer almost endless energy sources.  "Robert Fludd's 1618 "water screw" perpetual motion machine from a 1660 wood engraving. It is widely credited as the first attempt to describe such a device." (Wikipedia/Perpetual motion) The term "virtual perpetual motion machine" means a machine. That pulls water to the upper tank using a capillary tube. Then that water will fall through the generator or turbine wheel. The machine uses differences in pressure levels. But it looks like a "perpetual motion machine", that is impossible because of laws of thermodynamics.  The machine uses differences in pressure levels. But it looks like a " real perpetual motion machine", which is impossible because of the laws of thermodynamics.  The real perpetual motion machines don't use outside energy. And that's why they are not possible.

Metamaterials can change their properties in an electric- or electro-optical field.

"Researchers have created a novel metamaterial that can dynamically tune its shape and properties in real-time, offering unprecedented adaptability for applications in robotics and smart materials. This development bridges the gap between current materials and the adaptability seen in nature, paving the way for the future of adaptive technologies. Credit: UNIST" (ScitechDaily, Metamaterial Magic: Scientists Develop New Material That Can Dynamically Tune Its Shape and Mechanical Properties in Real-Time) Metamaterials can change their properties in an electric- or electro-optical field.  An electro-optical activator can also be an IR state, which means. The metamorphosis in the material can thermally activate.  AI is the ultimate tool for metamaterial research. Metamaterials are nanotechnical- or quantum technical tools that can change their properties, like reflection or state from solid to liquid when the electric or optical effect hits that material. The metamaterial can cru

There might be an answer to why there is a gravitational hole in Earth's gravitational field.

The gravitational field at the point of the Indian Ocean is weaker than in other places on Earth. The existence of that gravitational hole is proved. But the reason why that gravitational hole is formed is unknown. The reason why the gravitational field on the Indian Ocean is weaker might be a simple thing.  There is a possible lighter rock in the mantle, or there is less material at that point. In some wildest theories, there are bubbles in magma that turn below the bottom of the Indian Ocean are less massive than in other places on Earth. The lighter material at that point should make the hole in gravitation.  "Geoid undulation in false color. (International Centre for Global Earth Models/Wikimedia, CC BY 4.0) The impact of the ancient planet. In the time when Earth was young. Cause asymmetry of Earth's gravitational field, because there still is the debris of that impact. But the hole in a gravitational field is harder to explain than regular-looking asymmetry.  Could the r