Skip to main content

Kyyt ovat heränneet, joten ihmisten kannattaa olla vähän varovaisia, kun he liikkuvat luonnossa, koska talven jäljiltä kankea käärme pistää helposti.

Yllä Kyy lumessa
(Lähde: Internet)

Tässä ensin pari sanaa käärmeistä. Niiden myrkyllisyys voi vaihdella hyvin paljon, ja esimerkiksi kyykäärmeet ovat ryhmä eri käärmelajeja, joilla on samanlainen kuvio sekä pään muoto, joka muistuttaa joko katkaistua keihästä tai nuijaa. Kyykäärmeiden ryhmässä lajien väliset ulkoiset erot ovat hyvin pienet, joten siksi niitä ei kannata lähteä häiritsemään. Ja muutenkin käärmeiden kanssa kannattaa lähteä siitä, että ne ovat erittäin vaarallisia. Esimerkiksi tarhakäärmeellä on paljon jäljittelijöitä, joista osa kuuluu maailman myrkyllisimpiin käärmeisiin. Samoin kyykäärmeistä osa on melko myrkyttömiä, mutta mukana on myös käärmeitä, joiden myrkky on LD-50-tasoa, mikä vastaa hermokaasun tappavuutta.

Sen takia kaikki käärmeet kannattaa jättää rauhaan, jotta ei sitten tule ikäviä yllätyksiä. Kyyt ovat taas heränneet, joten kun liikkuu luonnossa, niin silloin kannattaa hiukan olla varovainen, koska ne saattavat olla vähän äkäisiä. Kyy on sellainen otus, että sen myrkyn tuotantojärjestelmä on hyvin kehittynyt, ja osa noista käärmeistä kehittää sekä vereen vaikuttavia että hermostoa lamaavia myrkkyjä, sekä erityisiä kudosten hajottajia, joista ollaan kiinnostuneita myös lääketieteessä.

Noiden myrkkyjen vaikutus on sellainen, että hyvin pieni määrä kyseisiä kemikaaleja voi surmata ihmisen, koska jos tuota  kemikaalia joutuu elimistöön, niin silloin se ei poistu tuosta solukosta, mitä sen on tarkoitus tuhota. Eräillä kyykäärmeillä on sellainen myrkky, että kyseinen aine on oikeastaan kemiallisesti täysin reagoimatonta, mikä sitten saa aikaan sen, että tuo myrkky tekee elimistössä suhteettoman suurta tuhoa, verrattuna määrään jonka käärme on pistoskohtaan toimittanut.

Nuo kyyn myrkyt ovat sellaisia, että ne koostuvat erittäin pitkäketjuisista sokereista, joiden molekyyliketjut leikkautuvat tietyistä kohdin poikki, jolloin elimistön puolustusjärjestelmä itseasiassa muuttaa ne tappaviksi kemikaaleiksi. Noiden molekyylien pohjalta kehitettiin ensimmäiset nanokoneet, ja niiden avulla myös toivotaan voitavan hoitaa vaikeita tauteja kuten syöpää. Nanotekniikkaa kehitettäessä nuo molekyylit varustetaan erityisillä entsyymeillä, jotka saavat elimistön ohjaamaan kyseiset rattaan muotoiset molekyylit suoraan syöpäsoluihin, missä ne alkavat pyöriä, jolloin solun sisäosat hajoavat kuin tehosekoittimessa.

Kuitenkin kyykäärmeiden pistoihin kuolee ihmisiä joka vuosi, koska tämän käärmeryhmän eri käärmeet ovat niin erilaisia myös myrkyn vahvuuden puolesta. Osa kyykäärmeistä on melko vaarattomia, mutta mukana on myös esimerkiksi Efa:n kaltaisia huippumyrkyllisiä käärmeitä, jotka surmaavat kymmeniä tuhansia ihmisiä. Samoin osa noista käärmeistä on sellaisia, että niiden myrkky muuttuu tappavaksi vasta, kun se kulkee uhrin maksaan. Tuollaisten käärmeiden tapa toimia on erittäin vaarallinen, koska tuollainen pisto tapahtuu usein silloin kun se tuntee itsensä uhatuksi, jolloin tällaiset käärmeet antavat erittäin tuskallisen piston. Tuon toiminnan tarkoitus luonnossa on varoittaa muita eläimiä käärmeen myrkyllisyydestä, ja siksi se tekee uhristaan ikään kuin varoittavan esimerkin muille eläimille.

 Tuolloin kyseinen käärme ensin antaa kemikaaleja, jotka aiheuttavat sietämätöntä kipua, ja samalla uhrin elimistöön ruiskutetaan myrkkyä, joka vaikuttaa nimenomaan maksaan. Tuollainen myrkky on esimerkiksi Boomslang-käärmeellä, jonka saaliit ovat pääasiassa lintuja. Käärmeillä joiden pääasiallinen ravinto on linnuista koostuva, on yleensä vereen vaikuttava myrkky, mikä sitten saa aikaan veren hyytymisen, ja samalla myös uhrin verisuonisto tuhoutuu. Eli tuo myrkky aiheuttaa sen, että verisuonten keskelle muodostuu hyytymiä, mutta seinämien vieressä oleva veri syöksyy ulos verisuonesta sen seinämään tulevista haavoista, jolloin tuo lintu kuolee hyvin nopeasti.

Noiden vereen vaikuttavien kemikaalien käyttö johtuu siitä, että haukkalinnut ovat hyvin kestäviä nimenomaan hermomyrkkyjen suhteen. Sama koskee tietenkin muita käärmeitä, joiden hermomyrkky on pääosin botuliinia. Käärmeen uhriksi joutuu ihmisiä usein siksi, että he yrittävät ottaa sitä käteen. Mikään matelija ei käytä myrkkyään turhaan, vaan se on varattu metsästystä sekä puolustautumista varten. Jos käärme tai lisko käyttää myrkkyään turhaan, niin se saattaa olla puolustuskyvytön kohdatessaan vihollisiaan, joista Kyyn tapauksessa tärkeimmät ovat erilaiset linnut, mutta toki muillekin eläimille kelpaa tuollainen mateleva, hiukan tarinan mukaan kanalta maistuva eläin, joten siksi käärmeiden pitää olla varovainen liikkuessaan maastossa, koska jos se havaitaan, niin silloin esimerkiksi kanahaukka voi sen syödä.

Comments

Popular posts from this blog

Use virtual "perpetual motion machines" and seawater as energy sources.

   Use virtual "perpetual motion machines"  and seawater as energy sources.  The Archimedean screw can offer almost endless energy sources.  "Robert Fludd's 1618 "water screw" perpetual motion machine from a 1660 wood engraving. It is widely credited as the first attempt to describe such a device." (Wikipedia/Perpetual motion) The term "virtual perpetual motion machine" means a machine. That pulls water to the upper tank using a capillary tube. Then that water will fall through the generator or turbine wheel. The machine uses differences in pressure levels. But it looks like a "perpetual motion machine", that is impossible because of laws of thermodynamics.  The machine uses differences in pressure levels. But it looks like a " real perpetual motion machine", which is impossible because of the laws of thermodynamics.  The real perpetual motion machines don't use outside energy. And that's why they are not possible.

Metamaterials can change their properties in an electric- or electro-optical field.

"Researchers have created a novel metamaterial that can dynamically tune its shape and properties in real-time, offering unprecedented adaptability for applications in robotics and smart materials. This development bridges the gap between current materials and the adaptability seen in nature, paving the way for the future of adaptive technologies. Credit: UNIST" (ScitechDaily, Metamaterial Magic: Scientists Develop New Material That Can Dynamically Tune Its Shape and Mechanical Properties in Real-Time) Metamaterials can change their properties in an electric- or electro-optical field.  An electro-optical activator can also be an IR state, which means. The metamorphosis in the material can thermally activate.  AI is the ultimate tool for metamaterial research. Metamaterials are nanotechnical- or quantum technical tools that can change their properties, like reflection or state from solid to liquid when the electric or optical effect hits that material. The metamaterial can cru

There might be an answer to why there is a gravitational hole in Earth's gravitational field.

The gravitational field at the point of the Indian Ocean is weaker than in other places on Earth. The existence of that gravitational hole is proved. But the reason why that gravitational hole is formed is unknown. The reason why the gravitational field on the Indian Ocean is weaker might be a simple thing.  There is a possible lighter rock in the mantle, or there is less material at that point. In some wildest theories, there are bubbles in magma that turn below the bottom of the Indian Ocean are less massive than in other places on Earth. The lighter material at that point should make the hole in gravitation.  "Geoid undulation in false color. (International Centre for Global Earth Models/Wikimedia, CC BY 4.0) The impact of the ancient planet. In the time when Earth was young. Cause asymmetry of Earth's gravitational field, because there still is the debris of that impact. But the hole in a gravitational field is harder to explain than regular-looking asymmetry.  Could the r